Ce este HTML 5 si ce aduce nou

Nu stiu cati dintre voi ati auzit de faptul ca internetul asa cum il stim incepe sa se schimbe usor usor. Pentru multi aceasta schimbare cel putin pentru cativa ani daca nu mai repede nu o sa fie una majora ori vizibila.

Trecerea la noul standart din cate se pare se face destul de incet probabil si pentru ca toti producatorii de browsere sa poata sa le dezvolte in asa fel incat acestea sa suport html 5.

Ce este HTML-ul

HTML sau HyperText Markup Language este un limbaj de programare (de baza) al tuturor paginilor din internet si asa cum spune si termenul HyperText face o legatura intre documente HTM.


Iata un exemplu foarte simplu:

<html>
<body>
<h1>Dimensiunea unui text</h1>
<p>Un paragraf.</p>
</body>
</html>

Elemente noi in HTML 5

<article> marcheaza un articol
<aside> marcheaza un continut aparte fata de continutul paginii, dar care are legatura cu el.
<audio> marcheaza introducerea de continut audio
<canvas> marcheaza introducerea de continut grafic
<command> marcheaza un buton de comanda
<datalist> marcheaza un meniu drop-down
<details> marcheaza detaliile unui element
<dialog> marcheaza un dialog, o conversatie
<embed> marcheaza continut interactiv extern sau introducerea unui plugin
<figure> marcheaza un grup de elemente care au legatura unul cu celalalt si care pot fi considerate in pagina, continut de sine statator.
<footer> marcheaza sectiunea footer a pagini
<header> marcheaza sectiunea header a pagini
<hgroup> marcheaza marcheaza o sectiune a pagini
<keygen> marcheaza un cod generat automat intr-un formular
<mark> marcheaza text evidentiat
<meter> marcheaza valoarea unei unitati de masura cunoscute
<nav> marcheaza o bara de navigare cu linkuri
<output> marcheaza diferite tipuri de rezultate ale unui script oarecare.
<progress> marcheaza o bara de progres fie ea grafica sau numerica
<rp> defineste continut care va fi afisat in cazul in care browser-ul nu supotra tag-ul ruby
<rt> defineste o regula sau o explicatie pentru tagul ruby
<ruby> folosit impreuna cu caracterele asiatice
<section> marcheaza o sectiune oarecare (header, footer, bara de navigare, capitole sau orice alta sectiune)
<source> marcheaza sursa fisierului multimedia
<time> marcheaza ora / data
<video> marcheaza introducerea unui video

Functionalitati importante in HTML 5

  • Stocarea offline a informatiilor.

Asa cum zic si altii aceasta este si dupa parerea mea cea mai importanta caracteristica, permitand in mod nativ nagivarea intr-un website total offline. In momentul de fata acest lucru este posibil cu ajutorul lui Google Gears dar asa cum v-ati dat seama din articolele de pana acum nu sunt adeptul programelor third party.

Ca si un alt exeplu, Google Chrome stie de HTML 5 deci are posibilitatea de stocare in browser atat a web site-urilor cat si a anumitor texte. Pentru a stoca texte in Google Chrome iata aici aveti o extensie pe care o folosesc foarte mult scutindu-ma de a mai deschide vechiul notepad sau sticky notes pentru a-mi nota diverse lucruri.

  • HTML 5 si DOM

Spre deosebire de versiunile anterioare de HTML si XHTML, care sunt definite in termeni de sintaxa, HTML 5 este definit în termeni de Document Object Model (DOM) – Reprezentarea arborescenta folosita de catre browser pentru a reda documentul.

  • Geolocation

Cu totii stim ce este geolocatia, nu? Ei bine html 5 o sa aiba aceasta capabilitate daca dispozitivul de pe care se navigheaza pe internet are un dispozitiv GPS si permite website-urilor folosirea acestuia in determinarea coordonatelor pe o harta gen Google Maps.

In cazul in care dispozitivul web nu dispune de asa ceva, atunci locatia individului se poate face ca si pana acum prin aproximatie in functie de adresa IP.

  • Video & Audio

Probabil o sa ziceti ca video si audio sunt capabilitati ale tuturor browserelor si paginilor de internet. Aici sincer cred ca aveti dreptate daca ne referim doar la faptul ca se poate vedea, asculta sau transmite date atat video cat si audio, insa acest lucru este posibil in 90% din cazuri datorita vechiului flash player care asa cum probabil a-ti auzit nu e luna sa nu se mai gaseasca cate o gaura de securitate.

In html 5 acest lucru pe viitor va fi posibil fara a mai apela la flash player ori silverlight, folosind doar niste api-uri video si audio.

  • Drag and drop

Chiar daca acest lucru nu este foarte usor de programat deoarece combinatia intre HTML 5 javascript si cateva api-uri trebuie sa existe iata ca un exemplu de asa ceva il putei avea si singuri in casuta voastra de gmail la atasarea unui document.

Avand in vedere ca www-ul sau world wide web-ul este intr-o continua schimbare si cum parca HTML 4 a ajuns la capatul puterilor, iata ca cei care se ocupa de standardele internetului au stabilit sa se face trecerea spre o nou era, o nou metoda de programare a paginilor web prin care standard-ul html devine usor de implementat si cu mult mai multe capabilitati si functionalitati decat pana acum.
HTML 5 - drag and drop

HTML 5 - drag and drop

Avand in vedere ca am ajuns la finalul acestui articol cred ca un exemplu mai bun decat acest site in ceea ce poate si ce promite html 5 in viitor, nu e.

  1. […] vreo cateva zile inainte mai exact pe data de 18 am scris acest articol, dar tot atunci nu stiu ce am vazut eu pe net sau mi-am adus aminte si am inceput sa ma joc cu […]

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and