FireFox 4 RTM lasat in sfarsit oficial

Sincer nu sunt un pasionat al acestui browser insa cum multi dintre voi cei care vizitati acest blog folositi FireFox cred ca nu poate decat sa va bucure aceasta stire.

Eu unul intotdeauna am fost sceptic la ceea ce fac cei de la Mozilla in special in ultima vreme, in care acest browser a avut nu mai putin de 12 stadii de Beta si doua RC (release candidat).

Fata de versiunile anterioarele se aduce o imbunatatire a interfetei de utilizator si a managementului tab-urilor, imbunatatindu-se spatiul de vizualizare al paginilor de internet. De asemenea a fost adusa o imbunatatire paginii de redare folosindu-se motorul Gecko 2.0 si motorul javascript JägerMonkey.

Ca si in cazul browserului Google Chrome din care dupa parerea mea s-au inspirat putin, Firefox 4 RTM ofera posibilitatea utilizatorului sa poata sa sincronizeze parolele salvate in browser, setarile acestuia, site-urile favorite, istoria, cat si tab-urile deschise cu diverse alte device-uri.

Iata si o lista intreaga de imbunatatiri si facilitati pe care FireFox 4 final o aduce:

 1. WebM and HD Video support.
 2. Enhanced privacy protection.
 3. New JS values for executing heavy, numeric code more efficiently for cleaner graphics and a better browsing experience.
 4. Multi-touch support for Windows 7.
 5. 3D the Web support with WebGL.
 6. Audio API through <video> and <audio> elements in HTML5.
 7. Retained layers for fast scrolling on complex web pages.
 8. XPCOM module improvements for better extensions framework and fast startup.
 9. Support for new CSS3 features like Transitions and Transformations.
 10. OpenType font.
 11. More Form features like list attributes and HTML5 validation.
 12. HTML5 parser with full support for web video, audio, drag & drop, and file handling.
 13. Web Console web pages analysis tool.
 14. JetPack SDK to develop add-ons which can be installed without restarting the browser.
 15. Full hardwareacceleration with Direct2D and Direct3D on Windows, XRender on Linux and OpenGL on Mac.
 16. Use SVG as images and backgrounds in Firefox.
 17. Better manage JavaScript objects with Compartments, offering improved cache utilization and garbage collection mechanisms for better security, memory management and overall performance.
 18. Crash protection from crash in the Adobe Flash, Apple Quicktime or Microsoft Silverlight plugins.
 19. HSTS for sites to request Firefox to automatically establish secure connections to their servers (https).

Daca tot am ajuns pana iata si o parere personala si un mic test:

De ce nu imi place firefox-ul

Ce m-a surprins la noua versiune de FireFox 4 RTM

Nu credeam ca firefox-ul poate sa aiba un management mai bun decat al chrome-ului la folosirea lui flash player sau asta o fi doar asa de impresie pentru prima data.

Cred ca ramane de vazut cum se va comporta de aici incolo cu toate ca m-as mira sa fie un browser cat de cat aproapiat ca si standarde de cele impuse de Google Chrome prin simplitate, usurinta si securitate in navigarea pe internet.

Comparatie intre google chrome si firefox la folosirea flash player-ului

Testul de memorie ocupata de ambele browsere a fost facut pe o melodie de pe Youtube.

Mozila Firefox 4 RTM mananca numai 50 si ceva de Mb in timp ce Google Chrome are ocupati 110 aproape 120 de Mb chiar daca m-ai aveam cateva tab-uri fara flash-uri mari zic eu in ele deschise.

Sincer aceasta parte m-a surprins destul de mult, iar pentru acest lucru m-am decis sa mai fac inca un test si anume acela de deschidere al browserului.

Chiar daca nu am un filmulet pentru asa ceva cred ca as putea sa va explic si voua cum a decurs acest mini test.

In primul rand am sters tot cache-ul la ambele browsere dupa care am gasit o solutie prin care sa le pornesc pe amaboua in acelasi timp. Chiar daca aceasta metoda este una rudimentara eu zic ca intarzierea de cateva miimi de secunda  nu se pune si sincer chiar nu a contat.

Deci pentru a porni browserele in aceelasi timp nu trebuie sa faceti un fisier de tip (cu extensia) .bat in care introduce-ti:

start chrome.exe

start firefox.exe

Dupa ce am salvat fisierul cu extensia bat l-am rulat si am ramas destul de surprins sa vad ce viteza poate avea Google Chrome, deoarece acesta a pornit aproape instantaneu pe cand FireFox a durat aproape 3 secunde numarate babeste daca as putea spune.

Pentru cei care sunt interesati de descarcarea lui Mozilla FireFox 4 RTM varianta finala pentru Windows, iata si link-ul de download:

Download FireFox 4 RTM in Engleza

Download FireFox 4 RTM in Romana

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and