Instalare Windows 8.1 RTM

Windows 8.1 RTM (release to manufacture) este de ceva vreme pe torrente, asa ca pentru cei care vor sa il testeze acesta se poate lua de pe The Pirate Bay, Filelist…etc.

De instalat  Windows 8.1 RTM se instaleaza chiar ceva mai simplu decat Windows 8 sau Windows 7 despre care am mai vorbit in tutorialele anterioare, insa la fel ca si in ele prima data aveti nevoie de o imagine a windows-ul dupa care aceasta se poate arde pe un DVD (neaparat DVD – nu CD ca nu incape) sau pe un memory stick (de minim 4Gb) – metoda care eu unul o recomand datorita vitezei de instalare. Pentru a pune o imagine pe un stick si ca acesta sa fie bootabil aveti aici un tutorial – stick bootabil.

Instalare Windows 8.1 RTM – primul pas

Asa cum am spus mai sus stick-ul/DVD cu windows 8.1 rtm trebuie sa il aveti la indemana, dupa care, daca nu stiti sigur va trebui sa va asigurati ca in Bios, prima optiune de boot este de pe stick respectiv DVD. Pentru a intra in BIOS (se apasa F2, F10, del sau delete – astea sunt tastele in functie de placa de baza), insa la placile de baza mai noi si chiar la unele mai vechi puteti sa alegeti de pe ce booteaza apasand tasta F12 – aici fiind un meniu din care va puteti alege de pe ce device sa porneasca computerul.

Dupa ce pc-ul vostru booteaza de pe stick/DVD, veti fi intampinati de un ecran ca cel de mai jos in care va trebui sa va alegeti limba. Un sfat bun ar fi sa o lasati asa avand posibilitatea ca mai apoi din control panel sa faceti acest lucru.

1

 

Dupa ce v-ati ales limba va trebui sa alegeti Install now  si Windows 8.1 rtm va incepe sa se instaleze, insa numai dupa ce veti introduce cheia de activare si acceptarea licentei, dupa care va trebui sa dati un click pe Next (urmatorul)

2

 

3

Avand in vedere ca mai nimeni nu citeste licentele (o gramada de scris dupa parerea mea mai mult degeaba – cel putin pentru romani) veti da click repejor pe butonul Next dupa care va trebui sa urmati pasul doi de instalare al Windows 8.1 rtm.

4

Instalare Windows 8.1 RTM – pasul doi

Pentru un incepator in ale instalat-ului de unul singur primul pas, acela cu bootatul de pe stick sau DVD  si/sau stick-ul/DVD-ul nu este bootabil da cele mai multe batai de cap, insa pasul doi este sa zicem unul oarecum intuitiv daca persoana care se apuca de instalat stie si ceva engleza.

Eu l-am denumit pasul doi deoarece aici utilizatorul va trebui sa intervina el propriu zis si va trebui sa gandeasca putin, deoarece isi poate pierde datele de pe hard disk. In cazul unei instalari pe curat (fara sa fi avut un sistem de operare inainte  se poate alege ) “Custom: Install Windows only (advance)” fara nici un fel de problema. O problema poate fi numai atunci cand inainte a-ti avut un windows si nu v-ati facut o copie la datele de pe hard disk si anume:

De cele mai multe ori instalarea se face pe prima partitie si aici ma refer la prima partitie de ordinul GB nu MB. Partitia de 100MB in cazul lui Windows 7 sau 350MB in cazul lui Windows 8 respectiv Windows 8.1 ,vor trebui si ele sterse de pe butonul de delete (dar nu inainte de a le selecta), cat si urmatoarea partitie (de obicei este o partitie care are cativa zeci de Gb, chiar si 100/100 si ceva, insa restul de partitii sunt cel putin egale cu prima, daca nu sigur mult mai mari).

In cazul in care a-ti avut Windows preinstalat (cumparat cu tot cu pc/laptop) si nu ati intervenit asupra partitiilor, computerul respectiv a venit 90% cu o singura partitie asa ca aveti grija sa va faceti o copie de sigurata la datele de pe PC/Laptop.

In cazul in care veti alege varianta upgrade tot ce se afla pe prima partitie (inclusiv windows, desktop, my documents,…etc) va fi pus intr-un folder Windows.old, dar avand in vedere ca nu am testat upgrade de la Windows 7 cu partitie de 100mb la Windows 8.1 RTM cu 350mb s-ar putea totusi sa fiti intampinati si de alte ferestre inafara de cele de mai jos sau poate nu va avea cum sa salveze toate informatiile din lipsa de spatiu, fapt ce va duce la alte mesaje si/sau imposibilitatea instalari prin aceasta metoda.

5

De observat: acest tutorial de instalare a sistemului de operare Windows 8.1 rtm nu este facut pentru cei care au 2 sau mai multe HDD-uri, ori au un Hard disk de tip SSD si un HDD normal 2.5″/3.5″, dar si pentru acest caz tutorialul este 99,9% identic. Singura diferenta este ca va trebui sa stiti de la bun inceput unde veti instala (pe ce HDD – va puteti da seama dupa dimensiunile afisate la partitii respectiv HDD-uri) si aveti grija de pe ce HDD este pus in BIOS pc-ul vostru sa booteze.

Daca a-ti ales ca instalarea sa se faca prin Custom install asa cum am spus mai sus stergeti partitia de 100 sau 350MB, stergeti si urmatoarea partitie care teoretic a fost Windows ul vechi dupa care spatiul creat ca fiind nelocat il selectati si dati click pe New pentru a se creea partitia de Windows respectiv partitia de recovery de 350MB. Dati Next, dupa care windows-ul va incepe sa copieze fisierele sale.

6

7

Daca a-ti bootat de pe stick si copiat-ul a ajuns la 100% , computerul vostru se va restarta moment in care va trebui sa scoateti stick-ul din pc/laptop altfel acesta va porni din nou instalarea si tot asa.

 Instalare Windows 8.1 RTM – Personalizare Windows

Pot spune ca acesta este al 3-lea pas si ultimul, el constand intr-o simpla personalizare a Windows-ului prin introducerea numelui la PC, setarea culorilor pe care acesta le va avea la desktop, update-uri, modalitati de informare Microsoft (o chestie care intotdeauna nu mi-a placut sa fie pe ON si ea este)…etc.

8

Calea cea mai simpla la a termina cat mai repede de instalat Windows 8.1 rtm este sa puneti nume la pc/laptop si sa alegeti use express settings, dupa care v-a trebui

sa dati un nume de utilizator acestuia. 9

10

Dupa introducerea numelui de utilizator, Windows 8.1 isi va instala aplicatiile din interfata Metro, iar apoi veti fi intampinati de aceasta.

11

 

Cu astea fiind spune noul vostru Windows 8.1 RMT este aproape instalat. Spun aproape, pentru ca in cazul viitoarelor placi de baza sau in cazul unora deja existente nu toate driverele vor fi instalate automat si/sau cu conexiune la internet nu vor putea fi descarcate din baza de date Microsoft, acestea neexistand.

Ce mai impresionat:  Un lucru laudabil este ca odata cu conexiune la internet Windows-ul 8.1 rtm incepe singur sa isi caute si sa isi instaleze driverele la componentele la care in momentul intalarii propriu zise nu a avut.

 1. djcata says:

  m=ar interesa daca pot sa fac upgrade de la windows 8 la 8.1 fara se reinstalez aplicatiile

 2. TutorialePc says:

  Hai ma cata, nu esti tu in tema cu asa ceva? :D… sincer nu stiu ce sa iti spun ca nu am testat nu am avut pe ce (adica nu mi am batut capul cu upgrade de la 8 la 8.1) Ce am testat e o activare by phone care merge si urmeaza un tutorial.

  Si apoi de ce ai face upgrade doar pentru un buton in plus si plus ca 8.1 nu mai are ca si 7-le poate si 8-ul simplu dar aici nu stiu sigur modalitate de create image si apoi sa ii faci restore. Poate ca asta nu am gasit-o eu inca ceea ce m-as mira.

 3. Razvan Postescu says:

  Ma frate deci eu am windows 7 pe pc meu (intai de toate am 12 ani nu te rade de mine) si am facut un dvd cu windows 8 pro cu keye de activare ,as vrea sa il instalez dar eu nu vreau sa pierd date vreau sa fac prin optiunea ”UPGRADE” NU prin”CUSTOM” are ceva daca instalez prin upgrade , ma prind astia de la microsoft ca am licienta piratata sau nu trebuie sa ma stresez?

 4. djcata says:

  ce cheie de activare ai pt 8 ? un activator sau doar un serial number ? e posibil ca serial number sa nu mearga si sa ai nevoie de activator … nu te prinde nimeni si nu te amendeaza stai relaxat 🙂

 5. djcata says:

  nu e vb ca nu sunt in tema , ma gandeam ca poate ai testat si asta 🙂 …. pai din punctul meu de vedere nu numai ca merita sa trec de la 8 la 8.1 ci nu merita sa raman la 8 , 8.1 e putin mai finisat 🙂

 6. Razvan Postescu says:

  am keye de activare la instalare si mai am si un windows 8 pro final activator

 7. PirvanMarian says:

  Sunt de parere ca ar trebui sa vorbiti si despre alte sisteme.
  Spun asta pentru singurul lucru pentru care optez pentru windows este ca merge orice tip de program, daca ar fi un sistem care sa permita sa poti folosi orice folosesti pe windows ar fi mai mult decat genial.
  Acum Ubuntu acopera o mare parte din aceasta problema, insa nu merge la orice tip de aplicatie din pacate.
  Puteti insista si pe Andoid, sau poate pe ceva ce nu e prea cunoscut dar e eficient.

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and