Protectie stick usb impotriva virusilor

Pentru a va proteja stick-ul usb impotriva virusilor am sa va arat cum ati putea sa va folositi de comand prompt pentru a fi intotdeauna in siguranta atunci cand mai mergeti cu el la scoala, munca sau chiar pe la prieteni.

 • Introduce-ti stick-ul intr-un port usb  – DAR NU DATI DUBLU CLICK PE EL – ESTE POSIBIL SA FIE VIRUSAT
 • Deschide-ti notepad-ul (Start –> Run –> tastati notepad si apasati pe OK sau Enter)
 • Introduce-ti urmatorul cod:

IF exist X:\autorun.inf del X:\autorun.inf

mkdir X:\autorun.inf\
attrib X:\autorun.inf +R +H +S
exit

unde X reprezinta litera atribuita stick-ului vostru

 • Apasati CTRL+S si salvati acest fisier ca:    nume.bat  si selectati la Save as type” – All files(*.*).

Save as bat

 • Dati dublu click pe fisierul vostru nou creat in cazul de fata:  nume.bat si gata.
 • Acum stick-ul vostru va fi protejat impotriva virusilor.
Daca vreti ca si partitiile voastre sa fie protejate impotriva virusilor care isi creeaza acest fisier autorun.inf in radacina tuturor partitiilor atunci puteti sa folositi urmatorul cod in fisierul vostru urmand pasii de salvare si rulare amintiti mai sus.

echo off
for %%i in (Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C) do if exist %%i:\autorun.inf del /f /q %%i:\autorun.inf
for %%i in (Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C) do mkdir %%i:\autorun.inf\
for %%i in (Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C) do attrib %%i:\autorun.inf +R +H +S
exit

 1. […] Aici aveti un tutorial despre cum se poate  devirusa un stick USB fara sa apelati la un antivirus. […]

 2. vali says:

  la stick merge faza, numa ca la parititi nu am inteles f bine. ce trb inlocuti? ca nu mai e nici un x.

 3. Ionut says:

  @vali Pentru partitii nu mai folosesti script-ul (programelul) cu X, il folosesti pe cel de jos ala cu insiruirea invers alfabetica a literelor.

  Adica mai faci inca unul special pentru partitii si asta o sa mearga si pentru stick, deoarece oricarui stick o sa i se aloce o litera din alfabet.

  Daca mai ai ceva nelamuriri anunta-ma.

 4. valentin says:

  da asta am inteles cu sticku. dar la partiti e doar un batch file pentru toate partitiile? nu trb ca si la stick pentru fiecare H,I,J??? daca da, unde pun C,D?

 5. valentin says:

  chesti cu autorun imi apare si la hard ul extern dar el are un soft care imi ramane tot timpu in bara langa ceas si ma intreb daca o sa mearga, sau intai trb sa scot driveru de la hard, ca am observat ca merge si daca nu dau sa isi instaleze driveru si dupa asta sa pun batch u?

 6. Ionut says:

  @valentin Daca vrei poti sa modifici ala pentru stick si in loc de X pui C sau D ma rog ce ai tu pe acolo, dar parerea mea e ca mai bine folosesti ultimul batch.

 7. Ionut says:

  @valentin Tot ce face batch-ul este asa: cauta autorun.inf pe partitie, daca exista il sterge si creeaza un folder cu numele autorun.inf.
  De ce?
  Pentru simplul motiv ca windows-ul nu permite un fisier si un folder cu acelasi nume si aceeasi extensie intr-un folder/director/partitie, in cazul de fata “inf”.

  Deci daca nu ai calc virusat pur si simplu poti creea un folder in partitii cu denumeriea autorun.inf dar in principal pe stick daca stii ca il introduci prin diverse calculatoare posibil infectate.

  La partea cu HDD extern nu prea as vedea ce soft sa ai instalat pe el care si sa necesite acel fisier autorun.inf, dar daca chiar stii ca e acolo si e unul valid, pentru o protectie mai buna a HDD-ului avand in vedere ca poate si pe ala il plimbi de colo colo, iti sugerez sa schimbi setarile la fisierul autorun.inf doar cu drepturi de citire, fara stergere sau scriere.

  Pentru a face acest lucru dai click dreapta pe fisierul autorun.inf –> Properties —> sus ar trebui sa ai Security si acolo ai cativa useri schimba pentru toti permisiunile doar in read, eventual pentru userul System poti lasa asa cum e.

 8. valentin says:

  nu stiu de ce dar numi arata pe hide, stium cum sa dau sa vad si nu de la folder option, dar pur si simplu nu mi le arata. deci imi ramane de folosit cel de al doilea cod. dar ce modificari trb sa aduc codului avand in vedere ca hardu imi intra cu H si mai foloseste si un G care e ceva in genu unui cd deschis cu daemon. autorun u e infestat deja pt ca de fiecare data cand deschid calc imi zice ca h:\autorun… has blocked.

 9. valentin says:

  am reusit sa dau de un autorun dar e pe G, care se vede ca un fisier ce e deschis cu daemon. iar in G sunt mai multe manualul, setup programului de care tiam zis, si acest autorun. dar daca antivirusul blocheaza un anume h:\autorun oare sa nu fie asta?

 10. Ionut says:

  Atunci daca autorun-ul de pe H sau G de la HDD extern e deja modificat si antivirusul te atentioneaza foloseste al doilea batch si gata.

  In aceasta cale din registri HKLM\software\windows\microsoft\current version\explorer\advance\folder\hidden\show all\ ai o cheie care se numeste CheckedValue schimba din 0 in 1 si apoi mergi din nou in folder options si dai sa vezi fisierele ascunse.

  Apropo te am adaugat si pe mess ca am vazut ca ai mai multe lucruri de discutat.

 11. […] ceva timp in urma va aratam aici si aici cum puteti sa va protejati singuri si fara alte terte programe stick-urile usb de virusii […]

 12. Adriana_90_adita says:

  AM UN STIC SI DIN GRESEALA AM DAT FORMATARE SI SAU STERS TOATE DUPA EL MAI IMI POT GASI UNDEVA ALEA CARE ERAU PE EL STIE CINEVA PE UNDE SAR PUTEA SALVA

 13. TutorialePc says:

  Din pacate s-ar putea ca marea majoritate a datelor sa se fi pierdut, dar ai putea incerca totusi cu Easy File Recovery sau cu soft-ul gratuit Recuva ce e mai putin profesional.

  Pe ambele le poti gasi pe google. Primul soft e cu bani asa ca merita sa incerci cel putin partea de trial si vezi daca iti gaseste.
  De asemenea daca ai scris/copiat date pe stick, atunci 90% din cazuri poti sa iti iei la revedere de la date.

 14. Decebal says:

  Stimate domn, deci pentru partitia C trebuie sa fac un fisier dupa cum urmeaza si sa il salvez in C ?Pentru partitia D la fel ? Scuze nu ma pricep si m-a lovit Sality.aa.Multumesc !
  echo off
  for %%i in (Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C) do if exist C:autorun.inf del C:autorun.inf
  for %%i in (Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C) do mkdir C:autorun.inf
  for %%i in (Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C) do attrib C:autorun.inf +R +H +S
  exit

 15. TutorialePc says:

  In primul rand asa cum spune si titlul articolului acest script nu scoate Sality, ci doar ofera protectie partitiilor si stick-urilor impotriva virusilor care profita de functia autorun.
  In al doilea rand asa cum a-ti scris script-ul nu e bine …. nu trebuie modificat pentru ca el facea totul in locul dumneavoastra deci nu trebuia sa puneti C sau D in locul lui %%i.

  Oricum pentru sality va sfatuiesc sa luati hard-ul si sa il scanati extern (adica pe un alt calculator) cu un antivirus care stie sa dezinfecteze nu sa stearga virusul.
  Doi dintre acei antivirusi ar fi Symantec sau cel de la microsoft – Security Essentials.

  Cred ca daca aveti kit-uri pe D sau alte partitii e posibil ca si acelea sa fie virusate deci o scanare completa ar fi bine venita.

 16. Decebal says:

  Scuze,cred ca nu m-am exprimat eu bine.De Sality am scapat (zic eu !) formatand sistemul, ca a intrat in tot ce aveam executabil si am rescanat cu cativa antivirusi si nu mai da semnale.
  Multumesc foarte mult si sa aveti un an excelent .

 17. TutorialePc says:

  Multumesc la fel.

 18. Beni says:

  Vad ca nu reusesc sa sterg autorun.inf asa cum ati prezentat mai sus. Din alta parte mai vad o secventa de comanda: X:attrib -s -r -h *.* pentru a scoate la iveala autorun.inf, adica ii scoti atribuirea ‘read only’ pentru a putea fi sters mai apoi.

 19. TutorialePc says:

  si care e intrebarea?
  de unde nu poti sterge acel fisier? de pe C, D… sau stick? sigur nu ai folosit un program de protejare a partitiilor? daca e vb de stick?
  Trebuie sa schimbi permisiunile pe fisier/folder pentru a putea sterge acel fisier/folder

 20. Night_hoher says:

  am si eu un stick am inteles partea cu protectia impotriva virusilor dar eu vreau sa il formatez pentru ca nu ma lasa sa sterg sau sa pun ceva pe stik..cum procedez ca imi spune ca are write-protection chiar di dupa partea cu notepadul si cu toate codurile

 21. denisa says:

  buna! am un stick nou de 8 gb si in ultimul timp imi face probleme. De fiecare data cand il introduc in unitate imi apare o eroare,iar cand intru in my computer>removable disk(F:) imi zice: “Please insert a disk into drive F:.” chiar nu stiu ce sa fac! Multumesc anticipat!

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and