Cum decodez codurile QR – extensie Google Chrome

Zi de zi apar noi telefoane din ce in ce mai destepte care pentru unii sunt prea complicate pentru a se numi simplu telefon.

Smartphone-urile au acaparat incet si sigur piata telefoanele mobile si se pare ca nu mai exista vreo sansa sa ne mai reintoarcem de unde am plecat mai ales acum in pragul celui mai mare salt informatic.

Ce este un QR cod

Cu ceva timp in urma, mai exact prin 1994 o companie japoneza pe nume Denso Wave a inventat un fel de cod de bare ceva mai sofisticat numit QR (quick responce code).

Cu ajutorul acestui tip de codare QR, intr-o imagine alb negru se pot stoca pana la 1852 de caractere ceea ce pentru orice firma acest lucru poate fi mai mult decat suficient si indeajuns de mic pentru a inmagazina informatii despre produsele sale.

Probabil ca cei care au un smartphone sunt deja obisnuiti cu acest termen si poate nu de putine ori chiar s-au intalnit si la noi in romania cu un astfel de QR code pus pe vreun stalp sau chiar pe vreun produs.

QR code - cum se decodeaza un cod QR fara telefon sau camera video

 

 

Cum codez QR un text

Asa cum am zis si mai devreme prin codarea QR se pot stoca destul de multe informatie si pot fi:

 

    • un text de pana la 1852 de caractere

 

  • un sms

 

 

  • nr de telefon

 

 

  • un contact intreg  gen: adresa, email, data de nastere, etc

 

 

  • un link catre o pagina web

 

 

  • orice tip de text in limita impusa mai sus

 

 

 

De codat un anumit text in modul QR la prima cautare pe net o sa gasiti o gramada de site-uri. Care mi-au placut cel mai mult au fost acestea:

 

 

 

 

 

Cum decodez un cod QR fara telefon sau camera video

Cand vine vorba de smartphone-uri si de decodat un cod QR sa stiti ca o sa gasiti destul de multe aplicatii, insa daca vreti sa decodati un cod QR printr-un soft instalat in calculatorul vostru atunci sa stiti ca eu unul am cam stat ceva sa caut pe marele Google.
Cel care mi-a placut cel mai mult este bcTester deoarece nu trebuie decat sa dati open la o poza si apoi mergeti pe butonul de barcode unde selectati recunoasterea codului de bare de tip QR.

QR bctester - decodeaza poze de tip QR encoded

Avantajul lui bcTester este ca pe langa decodarea codurilor de tip QR acest mai poate decoda si ate tipuri precum codurile de bare normale folosite pana acum la scara globala.

Aplicatie Google Chrome pentru decodarea codurilor de tip QR

Cei fideli acestui blog stiu deja ca browserul meu favorit este nu altul decat Google Chrome. De aceea am ales sa caut si sa testez o aplicatie care sincer sunt pe deplin multumit de ea si cam tot ce am explicat cu bctester ar putea sa pice daca ne gandim doar la codarea si decodare QR.
Extensia pe care am gasit-o se numeste BarDeCo: QR Code Decoder & Encoder/Generator  si o puteti gasii si instala de la urmatoarea adresa: https://chrome.google.com/webstore/detail/fdbaidolhfnecgiloehbailojonjaloa
Ce stie sa faca BarDeCo: QR Code Decoder & Encoder/Generator?
Sincer, clatite in nici un caz nu stie sa faca, dar cand vine vorba de codare si decodare QR se descurca de minune.
Folosirea aceste extensii este cum nu se poate mai simplu:
  • selectezi textul, apesi click dreapta la mouse si codezi QR folosindu-te de butonul Encode this text
Codare QR

Codare QR

  • decodarea QR este la fel de simpla – dai click dreapta pe codul QR si apesi butonul Decode this Image
Decodare QR

Decodare QR

Pentru incheiere as vrea sa adug un singur minus care mai degraba as putea sa il consider ca si un feedback. Extensia BarDeCo: QR Code Decoder & Encoder/Generator – nu stie sa codeze link-ul site-ului in care sunteti, dar cum aceasta e doar la inceput de drum poate ca programatorul care se afla in spatele acesteia va implementa si acest minus in viitor.

 

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and