Cum functioneaza harddisk-ul din calculator

Cum functioneaza un harddisk

Cum functioneaza un harddisk

Asa cum mare majoritate stiti, harddisk-ul este poate una dintre cele mai importante piese dintr-un calculator, deoarece acesta inmagazineaza toata informatia pe care a-ti strans-o dealungul timpului.

De la poze cu familia sau prietenii pana la nelipsitele filme pe care mai mult ca sigur a-ti mai vrea sa le mai revedeti, harddisk-ul va este cel mai bun prieten, atata timp cat el continua sa functioneze.

In momentul de fata, in functie de modul cum informatia este scrisa si citita,  pe piata sunt doua tipuri de harddisk-uri:

  • HDD hard disk drive – contine parti mecanice si se folosesc de miscarea unor componente pentru citirea si scrierea datelor.
  • SSD solid state drive – acesta este bazat in principiu pe chip-uri care stiu sa tina minte informatiile noastre – ceva in genul celor de la memoria RAM insa nevolatile.
Avand in vedere ca pe piata romaneasca se vand foarte multe HDD-uri iata si un filmulet ce incearca la un nivel nu foarte tehnic sa ne explice modul de functionare a acestor:

Diferenta intre un SSD si un Harddisk normal HDD

Ea este una destul de mare, deoarece SSD-ul neavand nici o piesa in miscate totul miscandu-se oarecum la viteza luminii, timpul  de raspuns atat la citire cat si la scrierea este unul infim de mic si cum orice lucru care vine cu un plus de performanta, costul de achizitie al acestuia tinde sa fie unul pe masura.

Diferenta de pret HDD si SSD

Un exemplu concret ar fi:

  • costul unui HDD de 500Gb SATA 2 pe Emag este de la 160 de lei in sus.
  • iar un SSD de 120Gb se vinde undeva de la de 700 lei in sus.

Diferentea de performanta HDD si SSD

Prin acest filmulet cred ca am sa va las pe voi sa decideti daca plusul de performanta pe care un SSD il aduce sistemului vostru comparativ cu un HDD merita efortul financiar amintit mai sus:

 

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and