Banca Transilvania actualizare date – Spam si Phishing

Despre spam si site-uri de phising special create si pentru bancile noastre romanesti am mai vorbit pe aici. Cei drept chiar a fost o liniste aprope total in ceea ce priveste acest domeniu insa iata ca odata cu noile reglementari de actualizare a datelor se pare ca infractorii care se ocupa cu aceste gainarii (ca nu le pot spune atfel) au inceput din nou sa isi indrepte atentia catre bancile romanesti.

De data aceasta se pare ca tot Banca Transilvania este vizata de infractori, acestia copiind o pagina din site ul bancii la care au adaugat campurile necesare crearii unui asa zis scamp page:

Adresa la care in acest moment aceea scam page ruleaza este:

http://bracka-liga.com/news/inc/2011actualizare.html

asa ca daca primiti vreun email in care vi se cere actualizarea datelor sau care va redirectioneaza catre un site identic cu cel al bancii voastre NU INTRODUCE-TI NIMIC.

Banca transilvania phishing website

Banca Transilvania phishing website

Daca totusi a-ti cazut in aceasta plasa si v-ati introdus datele personale atunci ar fi bine sa va sunati de urgenta banca.

Cum te poti proteja de Phishing

In ziua de azi protectia de phishing este relativ usoara pentru ca:

  • bancile si-au si isi instinteaza clientii mai mereu asupra acestor posibilitati de furt de identitate
  • toate site urile bancilor atunci cand va pun in postura de a face un schimb de informatii ca exemplu: introducerea userului, parolei, anumitor date … etc acest lucru se petrece securizat in asa fel incat adresa site-ului va fi https.
url https transilvania
  • site-urile bancilor sunt insotite de un certificat ce atesta veridicitatea acestora cat si modul de criptare a transmisiei ce are loc intre calculatorul personal si serverul bancii
url https si certificat site banca transilvania

url https si certificat site banca transilvania

  •  de multe ori infractiorii nu sunt chiar romani si mai fac unele greseli gramaticale (noroc cu google translate ca sta prost la asta)
  • pe vremuri exista un bug Internet Explorer si in loc sa afiseze url-ul adevarat, infractorul putea sa puna acolo orice, chiar link ul bancii pentru a nu atrage suspiciunia victimei. Din fericire, acest lucru la toate browserele moderne nu se mai intampla asa ca prima data inainte sa va apucati sa introduceti date, trageti un ochi la bara de adrese si observati link-ul.
  • de obicei in site-urile de phishing, infractorii va vor cer informatii precum: pin-ul cardului, parola de la 3D Secure a cardului, numele de fata al mamei si/sau userul si parola de la contul online, date care banca NU O SA VI LE CEARA NICIODATA.
  • marea majoritate a browserelor moderne vin cu un modul de protectie – anti-phishing. 
In cazul de fata singurul browser care a reactionat la accesarea acestui site atentionandu-ma de faptul ca poate fi periculor a fost Google Chrome, fapt pentru care, cei care inca rulati pe alt browser acesta ar fi un motiv in plus sa renuntai la el si sa treceti pe Chrome.

Lasa un comentariu

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to wordpress 4 themes, Download Premium WordPress Themes and